Hipp hurra för den sköna tysta värmen

 

2016 är det 50 år sedan det första värmesystemet från Alde såg världens ljus. Välkommen att läsa om en svensk idé som blivit succé världen över.

Alde Värmesystem – med sikte på nästa 50 år av oöverträffad komfort och kvalitet.

 

Året är 1966  och popmusiken erövrar världen med band som The Beatles, Simon & Garfunkel och Rolling Stones. Ekonomin blomstrar och bilindustrin spottar fram nya bilmodeller. Livet leker och vi får mer fritid.

Aret ar 1966

 

I Färlöv, en by i norra Skåne, bor uppfinnaren och entreprenören Alde Rask. Han har under många år konstruerat produkter för släpvagnar. Husvagnsmarknaden exploderar och Sverige får uppleva ett köldrekord på -53 °C. Alde inser då, att det finns behov av bättre uppvärmning i husvagnar.

Kallt

 

Alde får en lysande idé om ett värmesystem för husvagnar med samma princip som för bostadsupvärmning. Sagt och gjort. 1966 lanserar Alde det första vattenburna värmesystemet för husvagnar, med en patenterad cirkulationspump.
Värmesystemet blir en succé !

Lysande ide

 

Alde Rask med familj packar bilen och husvagnen och åker runt i Europa för att marknadsföra sin idé. Den första internationella kunden är husvagnstillverkaren Adria. En kund som än idag installerar Aldes värmesystem.

Karta

 

Fler och fler upptäcker fördelarna med Aldes värmesystem. Snart finns Alde i de flesta europeiska länder. Under följande årtionden förfinar och utvecklar Alde sitt värmesystem. Det blir ännu effektivare och ger ännu behagligare värme.

 

Företaget fortsätter att växa och startar dotterbolag i Tyskland, England och även USA. Företaget Alde är dock kvar där det en gång startade. Fortfarande utvecklas och tillverkas Alde Värmesystem i Färlöv, med svensk kvalitet och med Alde Rasks tankar och idéer som ledstjärna.

Foretaget